Share this photo on Twitter Share this photo on Facebook

La Gleva. 1714

Posted by
Graciel·la (Vic. Catalonia) (CAT. New European State, Poland) on 5 February 2012 in People & Portrait and Portfolio.

La Gleva. Guerra de Successió. Gener – Febrer de 1714.
Es recluten uns 1400 homes cridats a sometent, per formar part de l’exèrcit català i auxiliar les tropes austriacistes tot evitant l’arribada de provisions a l’exèrcit borbònic que assetjava Barcelona.
En assabentar-se’n les forces borbòniques, molt superiors en efectius, sota el comandament de Carrillo de Albornoz, “conde de Montemar”, llancen un atac . Els capitans catalans a la Plana de Vic, Joan Casanovas i Josep Cararac de Solà, decideixen enviar un destacament de 300 homes per a defensar l’estratègic Santuari de La Gleva mentre esperen l’arribada de reforços.

El capità Cararac i 120 homes s’atrinxeren dins el santuari després de les primeres ofensives. Comença llavors un setge d’uns quants dies. El capità Cararac és abatut metre revisa les defenses a primera hora del mati. Pren el comandament el capità Rata, qui aconsellat pel rector de Sant Hipòlit pacta la rendició amb les tropes borbòniques a canvi de respectar la vida dels defensors del Santuari i el seu lliurament en el proper intercanvi de presoners. El capità Rata fuig de nit. Els soldats de Felip V no compleixen la seva paraula i assassinen sense miraments els 118 homes que quedaven.
A primera hora de l’endemà arriben a La Gleva 4.000 efectius comandats per Antoni Desvalls, Marquès de Poal, responsable de l’exercita català de l’interior; massa tard pels 118 soldats catalans però aconsegueixen fer retirar l’exèrcit borbònic que tornarà unes setmanes després i el 12 de Febrer de 1714 incendiarà Sant Hipòlit. (com ja van fer també amb Prats, Torelló i Oristà el gener de 1714, i com ferien pel març amb Moia etc etc )

La Gleva. Febrer 2011. Òmnium cultural organitza una colla d’actes per commemorar aquests fets: Processó de torxes, desfilada de soldats d’època, miquelets, trabucaires i unes salves d’honor. Montserrat García Llovera, “Delegada del gobierno en la comunidad autónoma de Cataluña”, en prohibeix les salves d’honor seguint les directius d’un informe de la Guardia Civil.

La Gleva. Febrer 2012. Òmnium cultural torna a organitzar la commemoració dels fets de La Gleva a l’hora que es convoca un “rècord mundial de salves amb armes d’avantcàrrega”, que serà validat per la World Record Academy.

S’ha batut el rècord. S’HA DIGNIFICAT LA MEMÒRIA.

Excuse me, please, I don't have time to reply all comments, but I do read them every day.
I apologize for my bad English, too.

Thank you for visiting my AM3, criticism, suggestions and comments. I apologize if I can not answer all them
__
Moltes gràcies per la visita a Am3, les crítiques, els suggeriments i els comentaris. Vull demanar disculpes si no els puc respondre tots. Ho sento.
---
Merci de visiter Am3. Je remercie les commentaires. Excusez-moi si je ne peux pas répondre à tous.